De ce Obor21?

De ce Obor21?
29 January, 2020

Eram copil la școala generală. În primele zile din vacanța de vară am ajuns cu părinții la o mânăstire din Moldova. Până atunci nu-mi aduc aminte să fi simțit cenușiul perioadei, poate din faptul că nu existau culori, poate pentru că nu aveam comparație. Eram un mic om de oraș, fără rude la țară, care trăia în universul lui de beton cu prieteni gălăgioși și fotbaliști de parcare.

Pentru mine lumea a căpătat culoare din clipa în care măicuțele au pus masa. Nimic deosebit, fără denumiri pompoase sau rețete fusion: rasol de vită de țară fiartă îndelung în ceaunul înfundat pe plita din bucătăria de vară, ceva mujdei gros din zeamă, hrean, un castron de lut cu pătrunjel verde atunci cules și un fund de lemn pe care măicuțele tolăniseră o mămăligă aurie. Morcovii fierți zăceau ca proștii alături, moi, neteziți în gust.

Masa de lemn peste care era întinsă o mușama curată se ascundea la umbra unui tei înalt, iar peste tot se auzea zumzăit de albine și mirosea a vacanță. Întotdeauna am asociat parfumul teilor cu ultimele zile de școală și primele zile de vacanță. Din când în când se întorcea în fugă o fantomă de fum, abia concepută în vatră de crenguțele fierbinți cu bădăranii coceni de porumb. Se îmbrâncea prin curte cu mireasma florilor de tei  și cu cea de fiertură cu mujdei, sfințită cu pătrunjel. Să amețești, nu alta.

Am mâncat în secolul trecut rasol de vită la o mânăstire din Moldova. Atunci am făcut un pas mare pe scara evoluției. Experiență senzorială intensă capabilă să reordoneze prioritățile, evenimentul mi-a sugerat argumente pentru a defini zona de ancorare în conceptul de om. De om viu.

Cum să zic, a fost prima mâncare în culori. Un IMAX mânăstiresc, o masă 4D: gust Divin, miros Divin, atmosferă Divină, peisaj Divin. Tihnă, apartenență la valori strămoșești și o solidaritate inexplicabil de trainică cu natura. Era ca și cum făceam parte din ea, nu un simplu spectator, un orășean…

După ani și ani de căutări și soluții mai mult sau mai putin viabile, iată-ne aici și acum: ne străduim să-ți aducem, în miniatură, aceste trăiri intense, eliberatoare. Vor ajunge la tine în pachete mici, vidate, pline cu esențe tari din gospodăriile țărănești. Îți rămâne doar să intri în comunitatea noastră. De restul ne ocupăm noi. Cu grijă, responsabilitate și respect.Adaugă Comentariu

Trebuie să te loghezi pentru a adăuga un comentariu. Dacă nu ai cont, îți poți crea unul pentru tine. Înregistrarea este gratuită!